Internet gazdaság, keresőmarketing, keresőoptimalizálás

A laikus, ha meghallja a szót, gazdaság, akkor valamiféle martinászt képzel maga elé, aki forró vassal dolgozik, esetleg egy autós összeszerelő műhelyt vetít a retinájára jól képzett munkással kék overálban.
Aztán még a mezőgazdaságban dolgozó traktoros képe is feldereng benne eléggé váratlanul.
Százból talán fél ember lesz, aki az internet gazdaságra is gondol, online marketing, keresőmarketing és keresőoptimalizálás sort mormolva maga elé.

Keresőmarketing és keresőoptimalizálás

Először is egy átfogó tábla segítségével, amely az online marketing mix címet viseli, ismerkedjünk meg ezeknek a fogalmaknak a struktúrájával, az online marketing, a keresőmarketing és a keresőoptimalizálás (SEO) egymáshoz való viszonyával. (A táblát a Bognár Stúdió készítette.)

SMO SEO Bognár Stúdió
SMO (Social Media Optimization) = Közösségi média;
SEM (Search Engine Marketing) = Keresőmarketing;
SEO (Search Engine Optimization) = Keresőoptimalizálás;
SEA (Search Engine Advertising) = Keresőben történő hirdetés;

A keresőmarketing magába foglal minden olyan tevékenységet, ami az internetes keresés során előfordulhat. A hirdetés (ez általában Google Ads), a Vállalkozásprofil (Korábban Google Cégem néven), az organikus találatok a keresőtáblán – ez mind-mind a keresőmarketing fogalmát öleli át.

A keresőoptimalizálás, mint alrendszer foglal helyet. A tevékenység célja, hogy egy-egy honlapot, blogot, webáruházat a keresőtáblán keresett kulcsszavakra minél előkelőbb helyen mutassa föl. Ugyanis a felbukkanó találatok elejéről fog választani találatot a weben szörföző.

A fentebb tárgyalt fogalmak rávilágítanak, bizony, a gazdaság, a gazdaság eredményességének elérése a cél, a gazdasági, marketing verseny megnyeresése, a jobb piaci pozíciók megszerzése a célpont.
Amely honlap előrébb foglal helyet, az nagyságrendekkel több kattintásszámot ér el. Márpedig minél több az érdeklődő kattintás, annál negyobb az esély a kínált üzlet megszerzésére.

Piaci verseny
A verseny sikere persze nagyon sok tényezőtől függ. A figyelmet felkeltő szöveg, a tudásvagyont jól tükröző ábra, a célközönség megfelelő kiválasztása, az aktualitás megfelelő felmérése, az interneten történő kapcsolódások szervezése (linképítés) nélkül nincs siker.

A weben zajló versenynek külön szabályai is vannak az általános, marketingre vonatkozó törvények, hatósági előírások, a gazdaság működését behatároló intézkedések mellett. GDPR, cookie használat, webáruház esetén önkormányzati engedélyeztetés és sorolhatnánk. A büntetési tételek nagysága érzékennyé teszi az üzemeltetőket a szabályok betartása mellett.

A témáról még többet itt talál:
Keresőmarketing
Keresőoptimalizálás